Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Goldman Sachs výrazne zhoršila svoju prognózu pre čínsku ekonomiku v 1. kvartáli

Kategória: Spravodajstvo

Americká banka Goldman Sachs výrazne zhoršila svoju prognózu pre čínsku ekonomiku v 1. štvrťroku v dôsledku ochorenia COVID-19 a s ním spojených reštrikcií.

Peking 17. marca (TASR) - Najnovšie tak očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa v prvých troch mesiacoch 2020 medziročne zníži až o 9 %, namiesto spomalenia rastu na 2,5 % v predchádzajúcej predpovedi. Banka túto revíziu strmo nadol odôvodnila „prekvapujúco slabými“ ekonomickými údajmi za január a február.
      Oficiálne údaje Pekingu totiž začiatkom tohto týždňa ukázali, že produkcia čínskych tovární sa v prvých dvoch mesiacoch roka výrazne znížila. A strmo klesli aj maloobchodné tržby a investície do fixných aktív. To ukázalo, že pandémia koronavírusu zasiahla druhé najväčšie svetové hospodárstvo viac, ako experti odhadovali.
      A vzhľadom na rýchle šírenie vírusu v iných krajinách sa očakáva, že rast ekonomík mimo Číny sa v 2. štvrťroku výrazne spomalí, čo zasiahne čínskych exportérov. Akékoľvek oživenie aktivity čínskeho hospodárstva tak bude pravdepodobne obmedzené, uviedla v utorok v poznámke pre klientov banka Goldman Sachs.
      Nepredpokladá preto, že sa čínska ekonomika vráti k "predvírusovému" trendu skôr ako v 3. štvrťroku.
      V dôsledku toho banka znížila aj celoročný odhad rastu HDP Číny na 3 % z predchádzajúcich 5,5 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.