Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

G7 chce urýchliť bankové reformy

Kategória: Spravodajstvo

Predstavitelia najvyspelejších ekonomík sveta tiež počas víkendu odobrili kroky Japonska na oživenie hospodárskeho rastu.

AYLESBURY 12. mája (SITA, Reuters) - Ministri financií a guvernéri členských štátov skupiny G7 sa počas víkendu zaviazali vystupňovať reformy bankového sektoru. Predstavitelia najvyspelejších ekonomík sveta tiež odobrili kroky Japonska na oživenie hospodárskeho rastu. Informoval o tom v sobotu britský minister financií George Osborne.

"Je dôležité, aby sme urýchlene dokončili našu prácu a zabezpečili, že žiadne banky nebudú tak veľké, aby nemohli skrachovať ... musíme uviesť do praxe režim pre riešenie problémov krachujúcich bánk, ktorý ochráni daňových poplatníkov a musíme to urobiť globálne konzistentným spôsobom," dodal minister po skončení dvojdňových rokovaní.

Nemecko na stretnutí čelilo tlaku, aby sa dôraznejšie zasadilo za vybudovanie bankovej únie v eurozóne. Berlín však vyjadruje obavy, že plán, vrátane mechanizmu likvidácie problémových bánk, by mohol najväčšej európskej ekonomike spôsobiť príliš vysoké náklady. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však na stretnutí argumentoval, že eurozóna už nie je hlavným rizikom pre svetovú ekonomiku.

Predstavitelia G7 potvrdili, že nástroje domácej rozpočtovej a menovej politiky sa majú zameriavať na riešenie problémov domácej politiky, a nie na manipulácie výmenných kurzov. "Nebudeme sa snažiť o dosiahnutie konkrétnych úrovní výmenných kurzov," povedal Osborne po stretnutí v Aylesbury asi 60 kilometrov od Londýna.

Japonský minister financií Taro Aso uviedol, že predstavitelia G7 nevyjadrili výhrady proti uvoľnenej monetárnej politike jeho krajiny. Podľa Schäubleho však kroky Japonska boli predmetom "intenzívnej diskusie" a situáciu bude potrebné pozorne monitorovať. Japonská centrálna banka minulý mesiac oznámila, že počas nasledujúcich dvoch rokov plánuje naliať do ekonomiky zhruba 1,4 bilióna USD prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov a iných aktív. Bezprecedentné uvoľnenie menovej politiky má ukončiť takmer dve dekády trvajúce obdobie deflácie a naštartovať hospodársky rast. Nové opatrenia vyvolali dodatočný tlak na oslabenie japonskej meny, čo podporuje tamojších exportérov.

Členmi skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 sú USA, Kanada, Japonsko, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko.

 © 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.