Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Francúzsko zavedie novú ekologickú daň

Kategória: Spravodajstvo

Ohlásil ju minister energetiky, neposkytol však žiadne detaily o jej forme ani dátume zavedenia.

MARSEILLE 23. augusta (SITA, Reuters) - Francúzsko plánuje zaviesť novú ekologickú daň. Bez spresnenia jej formy alebo dátumu, od ktorého by mala platiť, to vo štvrtok vyhlásil francúzsky minister energetiky Philippe Martin. Premiér Jean-Marc Ayrault rozhodol o vytvorení "klimatického príspevku z energií", povedal Martin. Detaily však nespresnil a neposkytla ich ani hovorkyňa ministerstva energetiky.

Zdroje z prostredia francúzskej vlády už v minulosti naznačili, že takáto daň je možná, jej platnosť by však mala byť v prvom roku obmedzená, rovnako ako jej dopad na spotrebiteľov a firmy v krajine. Jedným z cieľov zavedenia ekologickej dane by podľa pozorovateľov mohla byť snaha socialistického prezidenta Francoisa Hollanda, napriek neochote zavádzať nové dane, ubezpečiť koaličných partnerov zo Strany zelených, že má záujem o otázky životného prostredia.

Snahu bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho o zavedenie "uhlíkovej" dane v roku 2009 zastavil francúzsky ústavný súd. Sarkozy chcel daň nastaviť na 17 eur za každú tonu emisií oxidu uhličitého a postupne ju zvyšovať. To by sa však pravdepodobne premietlo do zvyšovania cien palív pre autá, výrobné podniky aj na vykurovanie domácností.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.