Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Firmy v SR prejavili záujem o daňové raje aj v prvom kvartáli

Kategória: Spravodajstvo

V 92 % prípadov podnikatelia v tomto roku zvolili takzvané offshore destinácie - Bahamy, Belize, Panama a Seychely, ktoré využívajú najmä na zabezpečenie anonymity a ochranu majetku.

BRATISLAVA 19. apríla (SITA) - Záujem slovenských podnikateľov o daňovú optimalizáciu a zabezpečenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem pokračuje i v tomto roku. Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, sa od konca roka 2012 do 31. marca 2013 zvýšil o 65 a dosiahol 3 709. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko, ktorá tento typ informácií čerpá výhradne z verejne dostupných zdrojov.

"Aj napriek kríze na Cypre, zverejneniu zoznamu milionárov s majetkom v daňových rajoch a silnejúcej hrozbe predstaviteľov Európskej únie, záujem slovenských podnikateľov o presun sídla materskej spoločnosti do daňového raja pokračuje. V 92 % prípadov podnikatelia v tomto roku zvolili takzvané offshore destinácie - Bahamy, Belize, Panama a Seychely, ktoré sa využívajú najmä na zabezpečenie anonymity a ochranu majetku. Jasne reagujú na zákaz anonymných akcií na Slovensku," komentuje štatistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Situácia v Českej republike je pritom podľa jej slov rozdielna. "Prvýkrát v sedemročnej histórii, odkedy tento typ štatistík detailne sledujeme, došlo k poklesu celkového počtu českých firiem o 44, ktoré majú vlastníka v daňovom raji," dodáva Petra Štěpánová.

Prepočet spoločnosti Bisnode Slovensko zohľadňuje výhradne primárnu väzbu medzi vlastníkom a ovládaným subjektom, nie ďalšie väzby týkajúce sa vlastníka. Do prepočtov boli zaradené iba verejne dostupné informácie o vlastníckych vzťahoch tuzemských firiem, ktoré má Bisnode k dispozícii. Spoločnosť Bisnode bola založená v roku 1989 a má viac ako 3 000 zamestnancov v 17 európskych krajinách.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.