Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Firmy si môžu overiť obchodných partnerov z verejne dostupných zdrojov

Kategória: Spravodajstvo

Neuhradené faktúry logicky spôsobujú obavy s kým podnikať, ktorej firme veriť a ktorej nie.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Neuhradené faktúry logicky spôsobujú obavy s kým podnikať, ktorej firme veriť a ktorej nie. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dostať k údajom o obchodných partneroch. Všetky informácie sú verejne dostupné. Podnikatelia ich môžu získať z účtovných závierok firiem na portáli www.ruz.sk. Dlžníkov zverejňujú jednotlivé poisťovne a informácie o súdnych sporoch sú na portáli www.otvorenesudy.sk. Spracované a zverejnené sú aj na portáloch, ktoré ich analyzujú a vyhodnocujú.
      "Firmy na svoju činnosť využívajú vlastné a cudzie zdroje. Ich pomer dáva odpoveď na otázku, do akej miery je podnik zadlžený. Značne zadlžený je ten, ktorého podiel cudzích zdrojov na celkových aktívach je väčší ako 50 %. Dôležité je zohľadniť aj odvetvie, v ktorom podnik pôsobí, a zistiť si treba aj hodnotu vlastného imania, ktorá vypovedá o majetku podniku. Nesmie byť záporná," povedal TASR Branislav Vaculčiak z Indexpodnikatela.sk. Ponúkol aj niekoľko ďalších rád, ako si podnik bezplatne overiť.
      Doba obratu záväzkov vypovedá o tom, ako dlho trvá, kým podnik svoje záväzky uhradí. Podnikatelia tak môžu predpokladať, za koľko dní aj im uhradí faktúru. Celkový obraz o finančnej situácii obchodného partnera si môžu doplniť informáciami o rentabilite tržieb a aktív. Pohľad na vývoj týchto ukazovateľov v určitom čase prináša aj komplexnejšie informácie.
      "Podnikatelia na základe vývoja môžu zistiť, či sa situácia vo firme zlepšuje, alebo to s podnikom ide už dlhodobo dolu vodou. Treba si aj overiť, či je v reštrukturalizácii, alebo v konkurze, komu je dlžný a v akých súdnych sporoch bol účastníkom. Zaujímavé sú tiež informácie o podlžnostiach na sociálnom poistení a na daniach či charakter súdnych rozhodnutí, ktoré sa týkajú preverovaného podniku," doplnil Vaculčiak. To je len zopár rád, ktoré by mohli podnikateľom pomôcť overiť si obchodných partnerov a predísť tak zlým skúsenostiam a neuhradeným faktúram.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.