Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Firmy sa snažia vyhnúť dani a registrujú autá mimo Slovenska

Kategória: Spravodajstvo

Podnikateľom, ktorí využívajú auto na podnikanie, sa kráti čas na zaplatenie dane.

Bratislava 29. januára (TASR) - Podnikateľom, ktorí využívajú auto na podnikanie, sa kráti čas na zaplatenie dane. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel je totiž potrebné podať do 2. februára a v tomto termíne daň aj uhradiť. Expert na dane zo spoločnosti Poradca podnikateľa Vladimír Ozimý upozornil TASR na zvyšujúci sa počet špekulantov.
      "Niektorí podnikatelia už šikovne túto povinnosť obišli a zaregistrovali si auto v zahraničí. Môžeme dokonca povedať, že ide o rastúci trend," tvrdí Ozimý. Podľa neho si stále viac podnikateľov preregistruje svoje auto do zahraničia, keďže v takomto prípade už vozidlo nie je predmetom dane, a to napriek tomu, že na podnikanie je používané na Slovensku.
      "Mnohí podnikatelia sa však na nás obracajú s otázkou ako platiť dane za motorové vozidlo, ak podnikajú vo viacerých krajoch s viacerými autami. V takom prípade sa podáva priznanie a platí daň v každom kraji osobitne, pretože správa daní sa viaže v základnom princípe ku kraju, v ktorom je motorové vozidlo evidované. Výnimku tvorí len zamestnávateľ, kde sa správa daní viaže k jeho sídlu," vysvetľuje Ozimý.
      Problémom je podľa neho aj skutočnosť, že nie je možné požiadať o odloženie podania. Znamená to, že ak daňovník do konca januára daňové priznanie nestihne podať, musí sa pripraviť na sankciu za oneskorené podanie, čo je minimálne 30 eur a maximálne 16.000 eur. Správca dane pritom pri určovaní výšky pokuty prihliada na závažnosť, trvanie a následky protiprávneho stavu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.