Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Firmy požiadali vládu o súbeh práce z domu a OČR

Kategória: Spravodajstvo

Umožnenie súbehu práce z domu a OČR žiada vládu vyše 200 zamestnávateľov. 

Bratislava 26. marca (TASR) - Iniciatíva vznikla zásluhou spoločností Kros, HOUR a Profesia. Návrh, ktorý predložili rezortu práce, by mohol pomôcť nielen firmám a zamestnancom, ale tiež odbremeniť štátne výdavky.
      Podľa generálnej riaditeľky spoločnosti Profesia Ivany Molnárovej zamestnanec s deťmi pracujúci z domu by mohol svoj čas oficiálne rozdeliť medzi prácu a ošetrovanie členov rodiny. Podľa firiem s vyše 60.000 pracovníkmi by takáto možnosť výrazne pomohla Slovensku. Aktuálne je však takýto scenár podľa zákona nemožný. Rodičia detí tak majú dnes prakticky len možnosť OČR. V prípade, že rodičia vďaka svojim deťom nevedia pracovať súvislo 8 hodín denne, pomáhajú si čerpaním dovolenky na pol dňa. Tú podľa zamestnávateľov míňajú zbytočne. Keď sa však rozhodnú ísť na OČR, firmy dlhodobo prichádzajú o potrebných ľudí.
      Mnoho firiem bolo nútených prijať opatrenia na zníženie dopadu mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom na ich zdravý chod. Poukazujú na to, že umožnenie návrhu by prinieslo viaceré výhody. Napríklad odpadol by problém súbehu práce a čerpania OČR, ktorý v súčasnosti nie je možný, zamestnávatelia by nemuseli čeliť enormnému výpadku pracovnej sily, zamestnávateľom by poklesli mzdové náklady až o 50 %. Opatrenie má veľmi nízke administratívne zaťaženie zamestnávateľov.
      Pre zamestnancov by to znamenalo predĺženie doby čerpania OČR až na dvojnásobok u jedného rodiča, úsporu dovolenky, ktorú by si zamestnanci nemuseli čerpať pre vykrytie nevyhnutne potrebného času starostlivosti o maloleté deti a možnosť pracovať a súčasne čerpať OČR v pomere 50:50.
      Súbeh OČR a práce z domu by mal výhodu aj pre štát a Sociálnu poisťovňu a síce nebolo by potrebné zavádzať novú dávku, znížil by sa počet potenciálne vyplatených dávok Sociálnou poisťovňou až o 50% a v neposlednom rade by to znamenalo efektívnu pomoc zamestnávateľom v čase ekonomickej recesie.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.