Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Firmy napojené na verejné financie budú fakturovať elektronicky

Kategória: Spravodajstvo

Všetky firmy, organizácie a inštitúcie napojené na verejné financie, budú musieť vydávať zaručené elektronické faktúry prostredníctvom fakturačného systému ministerstva financií.

Bratislava 17. apríla (TASR) –  Zároveň ministerstvo vytvorí pre rozpočtové a príspevkové organizácie napojené na štátny rozpočet centrálny ekonomický systém. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý v stredu schválila vláda. Povinnosť sa netýka fyzickým osôb, platieb do 5000 eur a niektorých obchodných prípadov súvisiacich s bezpečnosťou a obranou štátu. 
      Zákon aplikuje do slovenského právneho systému smernicu EÚ o elektronickej fakturácii a verejnom obstarávaní. "Z hľadiska povinností, ktoré smernica ukladá a musia byť transponované, ide primárne o článok sedem, podľa ktorého členské štáty majú zabezpečiť, aby verejní obstarávatelia a obstarávatelia prijímali a spracúvali elektronické faktúry, ktoré sú v súlade s európskou normou," uviedlo ministerstvo financií v dôvodovej správe k zákonu. 
      Postup a termíny, v ktorých sa jednotlivé inštitúcie zapoja do systému, určí ministerstvo financií všeobecne záväzným právnym predpisom. "Z hľadiska spúšťania systému do prevádzky, a s tým spojeného ukladania povinností prijímať a vydávať zaručené elektronickej faktúry, sa v prvom kroku uvažuje nad ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy. Zapájanie ostatných subjektov sa nepredpokladá skôr, než v horizonte dvoch rokov od účinnosti zákona," vysvetlilo ministerstvo v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zákon má vstúpiť do platnosti od začiatku augusta.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.