Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa zistila úniky v 21 z 23 preverovaných prevádzok

Kategória: Spravodajstvo

Prevádzky denne krátili tržbu v priemere až o 3 tis. eur, čo predstavuje únik na DPH až 600 eur denne.

BRATISLAVA 26. júla (SITA) - Finančná správa zistila nezákonnú manipuláciu s údajmi v elektronickej registračnej pokladni pri väčšine preverovaných prevádzok, ktoré používajú jeden ten istý typ pokladne. Finančná správa mala vytypovaných 23 prevádzok na území celej SR, pričom manipulácia s údajmi sa potvrdila až pri 21 z preverovaných prevádzkach. Na niektorých prevádzkach sa denne krátili tržby až o 3 tis. eur, čo znamená únik na dani z pridanej hodnoty (DPH) až 600 eur denne. Na tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie Finančného riaditeľstva SR Daniel Čech.

Kontrolné akcie boli zamerané na prevádzky so sortimentom ako sú potraviny, textil, či iný spotrebný tovar. Prevádzky boli preverované naprieč celým Slovenskom, podľa Čecha totiž ide o plošný problém. "Krátenie tržby bolo na dennej úrovni 2 tis. až 3 tis. eur, čo na dani z pridanej hodnoty predstavuje 400 až 600 eur denne. Celkovo došlo k daňovým únikom niekoľko stotisíc eur len pri tomto jednom type registračnej pokladne," uviedol Čech.

Podľa Čecha prevádzky pomocou špeciálneho softvéru vydávali dva typy bločkov, jeden reálny a druhý falošný, na ktorom bola falšovaná predovšetkým cena tovaru. Tá sa krátila v rozmedzí 60 % až 95 %. Finančná správa podľa Čecha ďalej zaistila okrem bločkov aj USB kľúče, návody a príručky, ktoré podrobne popisovali postup ako manipulovať s údajmi na registračnej pokladni. Okrem ceny sa manipulovalo aj s množstvom tovaru, alebo aj s jeho obsahom.

Kontrolnú akciu vykonala finančná správa na základe podnetov podnikateľov, ktorým boli už pri kúpe pokladnice ponúkané dve verzie pokladnice, z ktorých sa pri jednej dalo manipulovať s údajmi. "Finančná správa podá podnet na certifikačnú autoritu, ktorá vydala certifikát na tento typ registračnej pokladne a bude žiadať stiahnutie tejto pokladnice z trhu," dodal Čech. Výška pokuty za manipulovanie s údajmi môže dosiahnuť až 3 300 eur.

Finančná správa plánuje počas tohto leta ďalšie akcie určené na preverovanie aj ďalších typov registračných pokladní, počas ktorých chce zistiť, či krátenie tržby je výnimočný alebo pravidelný stav.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.