Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa zachytila nový typ podvodov s odpočtami DPH

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku sa objavili nové typy podvodov s odpočtami dane z pridanej hodnoty (DPH).

Bratislava 26. júna (TASR) - Na Slovensku sa objavili nové typy podvodov s odpočtami dane z pridanej hodnoty (DPH). Platitelia dane si pri fingovaných obchodoch žiadajú DPH od daňových úradov naspäť v nízkych sumách a vo väčšom množstve. Využívajú na to širokú reťaz firiem. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze, ide o vysoko rizikové transakcie a konečnú škodu pre štátny rozpočet v tejto chvíli je podľa neho ešte ťažké vyčísliť. Polícia má v súčasnosti otvorených 26 prípadov. Prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar avizoval posilnenie odboru, ktorý sa bude zaoberať ekonomickou kriminalitou, špeciálne daňovými podvodmi.
      "Od štvrtého kvartálu 2014 až doteraz sme zistili, že sa znovu začínajú objavovať podvody s nadmernými odpočtami. Na rozdiel od minulosti sú to odpočty s veľmi nízkou hodnotou, ktorá sa pohybuje od 200 do 5000 eur. Najväčšia početnosť je od 200 do 1000 eur. Otvoríme miestne zisťovania a daňové kontroly vo všetkých prípadoch, ktoré vidíme ako rizikové. Až po daňovej kontrole si môžeme vyčísliť škodu, respektíve benefit pre štát, ak na základe zistení firmám nadmerný odpočet nevyplatíme," povedal pre TASR Imrecze. 
      Zaujímavé na tomto type podvodov podľa neho je, že firmy si uplatňujú vstupy z hotovostných transakcií. "To znamená zo zjednodušených dokladov, ako sú pokladničné bločky, paragóny tam, kde nie je povinnosť vydávať bločky," uviedol. 
      Firmy to podľa prezidenta PZ robia cez tú časť kontrolných výkazov DPH, na ktorých sa uvádza sumárna hodnota dane na vstupe z týchto hotovostných transakcií. 
      "Už z uvedených hodnôt je zrejmé, že ide o fiktívne operácie a tie sú následne v reťazcoch rozpúšťané do veľkého počtu firiem, a tým sa aj zvyšuje počet podávaných daňových priznaní. Tieto firmy si následne uplatnia malý nadmerný odpočet s nádejou, že to nevidíme a nebudeme kontrolovať, keďže hodnota nadmerného odpočtu je veľmi nízka," objasnil Imrecze.
      Gašpar avizoval zvýšenie kapacít, keďže, ako zdôvodnil pre TASR, počet prípadov narastá. "Chceme zvýšiť počet policajtov, ktorí sa budú špecializovať na boj s daňovou trestnou činnosťou. Je zámer možno aj navýšiť počet policajtov, ktorí sa na tento typ trestnej činnosti budú špecializovať. To však je na rokovaní ministrov vnútra a financií, či tento štát bude chcieť do posilnenia kapacít investovať. Vracia sa to v tom, čo dokážeme zachrániť pre štátny rozpočet," povedal. Napomôcť odhaľovaniu podozrivých praktík majú podľa neho aj školenia zamestnancov FS a príslušníkov PZ. "Navzájom sa informujú o mechanizmoch správania sa podozrivých subjektov. Aby sa to k policajtom dostalo čím skôr a títo aktuálne situácii prispôsobovali svoje postupy pri odhaľovaní prípadov," informoval Gašpar. 
      Polícia v súčasnosti pracuje na 26 živých prípadoch, v ktorých ide o sumu vo výške 1,455 milióna eur. Celkove za sledované obdobie zachránilo pre štátny rozpočet 5 miliónov eur. Ide o prípady, ktoré boli odhalené podľa kontrolných výkazov DPH.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.