Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa SR vymaže zo zoznamu neplatičov DPH po pol roku

Kategória: Spravodajstvo

Firmy, ktoré majú povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) a začali si plniť všetky povinnosti s tým spojené, budú zverejnené v zozname Finančnej správy (FS) SR len šesť namiesto doterajších 12 mesiacov.

Bratislava 21. januára (TASR) – Firmy, ktoré majú povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) a začali si plniť všetky povinnosti s tým spojené, budú zverejnené v zozname Finančnej správy (FS) SR len šesť namiesto doterajších 12 mesiacov. Nové pravidlá platia od januára 2015. Aktuálne je v zozname okolo 4900 daňových subjektov. Platitelia sa môžu dostať do zoznamu na základe daňové poriadku, podľa ktorého príslušný daňový úrad môže ich registráciu pre DPH zrušiť z rôznych dôvodov.
      "Finančná správa platiteľa DPH po pol roku zo zoznamu hriešnikov vymaže, ak dôvody, pre ktoré sa na zoznam dostal, odpadli. Teda ak v období šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov neporušil povinnosti pri daňovej kontrole, neporušil povinnosť podať daňové priznanie alebo kontrolný výkaz, ani povinnosť zaplatiť vlastnú daňovú povinnosť a bol zastihnuteľný na adrese sídla, miesta podnikania alebo na adrese prevádzkarne, alebo ak mu bola zrušená registrácia k dani z pridanej hodnoty," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.
      Ak platiteľ DPH v lehote šesť mesiacov neporuší žiadnu z povinností, ktoré mu vyplývajú zo zákona o DPH a zároveň v tejto lehote odstráni dôvody, na základe ktorých bol v zozname zverejnený, bude zo zoznamu vymazaný. "Napríklad, ak za prvé dva mesiace roka 2014 neodviedol DPH, a preto bol zaradený do zoznamu a od apríla 2014 neporušil žiadne povinnosti, v septembri 2014 zaplatil DPH za január aj február 2014, bol by zo zoznamu po starom vymazaný v apríli 2015. Keďže sa lehota skrátila z 12 na šesť mesiacov a prechodné ustanovenie hovorí, že sa vzťahuje aj na platiteľov DPH, ktorí boli zverejnení v zozname pred 1. januárom 2015, tak tento platiteľ ešte pred 1. januárom 2015 splnil podmienky na výmaz už v septembri 2014 a zo zoznamu bude vymazaný do 31. januára 2015," vysvetlila Macíková. Upozornila zároveň, že Finančná správa zverejňuje aj "Zoznam vymazaných platiteľov", teda firiem, ktoré si svoje nezrovnalosti vyriešili. Na tomto zozname je k dnešnému dňu takmer 8200 firiem. Oba zoznamy sú verejnosti dostupné na portáli www.financnasprava.sk.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.