Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa spúšťa kontrolu používania eKasy v turistických centrách

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Tlačový odbor MFSR

Finančná správa (FS) SR začne od nastávajúceho víkendu viac kontrolovať používanie elektronických registračných pokladníc (eKasa) v letných turistických centrách.

Bratislava 30. júla (TASR) –  Kontrolóri totiž doteraz zistili pri používaní eKasy porušenie zákona až v 60 % prípadov. Akcia "Turista" bude preto trvať celý august, informovala vo štvrtok FS.
      Od začiatku tohto roka vykonala finančná správa 2615 kontrol dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. "Až v takmer 60 % prípadov, a to je 1530 prípadov, zistili kontrolóri jeho porušenie. Aj to je dôvod, prečo FS kontroly na dodržiavanie evidencie tržieb v eKase ešte zintenzívni, a to najmä na miestach, kde sa v týchto letných dňoch pohybuje najviac ľudí," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.
      V systéme eKasa zaevidovala FS od začiatku tohto roka viac ako 924 miliónov pokladničných dokladov v hodnote viac ako 14 miliárd eur. Za ostatné týždne po postupnom uvoľňovaní ekonomiky sa situácia v oblasti vývoja tržieb vrátila do stavu pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Za ostatný týždeň vydali prevádzky evidujúce tržby v eKase 37,5 milióna pokladničných dokladov v celkovej hodnote 587 miliónov eur. Priemer tržby na jeden pokladničný doklad sa už niekoľko týždňov pohybuje na úrovni približne 15 eur. "Najnovšie čísla tak dokonca prekračujú výšku počtu dokladov a tržieb, ktoré eKasa zaznamenala v prvých týždňoch svojho fungovania v plnej prevádzke," spresnila Skokanová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.