Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa od januára prijíma informácie od bánk o zahraničných účtoch

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa Slovenskej republiky (FS) začne od 1. januára 2016 prijímať informácie o zahraničných účtoch v bankách.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Finančná správa Slovenskej republiky (FS) začne od 1. januára 2016 prijímať informácie o zahraničných účtoch v bankách. Zákon namierený na nenahlásené a nezdanené príjmy na nadnárodnej úrovni je nástrojom boja proti daňovým únikom.
      "Slovensko sa pripojilo k štátom, ktoré sa dohodli na zavedení povinnosti bánk hlásiť zahraničné účty domácim daňovým správam. Povinnosť hlásiť účty cudzincov do zahraničia budú od januára mať aj naše banky a iné finančné inštitúcie. Ak by zákon nedodržiavali, finančná správa im môže uložiť pokutu až do 10.000 eur. Výmena informácií bude prebiehať elektronicky vo formáte xml v požadovanej štruktúre raz ročne," informovala TASR hovorkyňa FS Patrícia Macíková.
      Zákon upravuje automatickú výmenu informácií o finančných účtoch medzi príslušným orgánom SR a príslušným orgánom členského štátu alebo zmluvným štátom Dohovoru o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. Zabezpečuje jednotný prístup platný pre celú EÚ. K automatickej výmene informácií môže dôjsť aj na základe zmluvy uzavretej medzi EÚ a tretím štátom. Zákon zabezpečuje aj vykonávanie Dohody medzi SR a USA na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní na základe dohody FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Dohoda FATCA zaväzuje SR poskytovať USA informácie o účtoch určených amerických osôb vedených finančnými inštitúciami na území SR.
      "FS je povinná pre účely FATCA do 30. júna 2016 prijať informácie od bánk a finančných inštitúcií za roky 2014 a 2015 a do 30. septembra 2016 je povinná poskytnúť informácie Americkej daňovej správe," doplnila hovorkyňa FS.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.