Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa očakáva ešte 120.000 daňových priznaní

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Necelé dva týždne pred termínom podania daňového priznania za rok 2019 si svoju povinnosť splnilo 1,1 milióna daňovníkov.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Daňové priznanie musia fyzické aj právnické osoby podať a daň aj zaplatiť v tomto roku do 2. novembra. Finančná správa (FS) SR očakáva do tohto termínu takmer 120.000 daňových priznaní.

      Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb (DPFO) by malo podať ešte 61.300 daňovníkov a daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb 58.000 subjektov. Najvyšší počet podaných daňových priznaní k DPFO, a to 10.500, očakávajú pracovníci FS v Bratislavskom kraji a najnižší v Trnavskom kraji, kde by malo daňové priznanie podať 5400 zamestnancov či živnostníkov. "Hoci fyzické osoby nemajú povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, vyzývame ich v čase pandémie koronavírusu, aby uprednostnili takúto formu podania," uviedla hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková.
      Podnikatelia, ktorí z dôvodu nepriaznivej finančnej situácie nebudú môcť zaplatiť daň v lehote splatnosti, by mali čo najskôr kontaktovať svojho správcu dane. Povoliť odklad platenia dane, respektíve splátky môže správca dane len na základe doručenej žiadosti. Daňový subjekt, ktorý má povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, podáva takúto žiadosť cez všeobecné podanie na portáli FS. Prílohou tohto podania musí byť analýza jeho finančnej a ekonomickej situácie. Predložiť ju nemusí fyzická osoba, ktorá nemá oprávnenie na podnikanie.
      Finančná správa žiadosti vyhovie, ak budú splnené podmienky upravené v daňovom poriadku. To znamená, že dlžná suma bude zabezpečená záložným právom alebo spôsobom zabezpečenia záväzkov podľa Občianskeho zákonníka, ak výška dane alebo nedoplatku presiahne 3000 eur. Za dobu povoleného odkladu alebo povoleného platenia v splátkach zaplatí daňový subjekt ročný úrok desať percent zo sumy odkladu dane alebo z povolenej splátky. Odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach môže správca dane povoliť najviac na 24 mesiacov odo dňa splatnosti dane, teda od 2. novembra.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.