Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa eviduje daňové nedoplatky presahujúce 1 mld. eur

Kategória: Spravodajstvo

V porovnaní s rokom 2011 zaznamenalo finančné riaditeľstvo nárast vymožiteľných daňových nedoplatkov o viac ako 208 mil. eur.

BRATISLAVA 27. mája (SITA) - Finančné riaditeľstvo evidovalo ku koncu minulého roka vymožiteľné daňové nedoplatky v celkovej výške 1,185 mld. eur. V porovnaní s rokom 2011 tak daniari zaznamenali nárast nedoplatkov o viac ako 208 mil. eur. "V roku 2012 bolo prioritou Finančného riaditeľstva SR dosiahnuť plánovaný objem vymožených daňových nedoplatkov vo výške 115,144 mil. eur. Plnenie k 31. decembru 2012 dosiahlo výšku 114,628 mil. eur, čo predstavuje plnenie na 99,5 %," uvádza finančné riaditeľstvo vo výročnej správe za minulý rok.

Za najefektívnejší spôsob vymáhania daňových nedoplatkov považujú daniari výkon exekúcie vlastnými zamestnancami. Celkovo finančná správa eviduje za minulý rok 16 484 začatých daňových exekučných konaní, a to na celkovú sumu 307,7 mil. eur. Daniari vlani napríklad prihlásili do konkurzných konaní u 549 subjektov pohľadávky v celkovej sume 44,96 mil. eur.

Zvýšená aktivita exekútorov sa podľa finančného riaditeľstva v minulom roku zameriavala hlavne na čo najrýchlejšiu reakciu na novovzniknutý a najvyšší daňový nedoplatok. Rovnako sa exekútori zameriavali na využitie čo najefektívnejšieho spôsobu vymáhania daňového nedoplatku, či zreálňovanie stavu vymožiteľných daňových nedoplatkov presúvaním nevymožiteľných daňových nedoplatkov do pomocnej evidencie, prípadne ich odpisovanie s následkom zániku po splnení zákonom stanovených podmienok.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.