Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Fiat Industrial chce pre dane odísť z Talianska

Kategória: Spravodajstvo

Návrh na zmenu sídla spoločnosti kritizujú talianski politici i zástupcovia odborov.

MILÁNO 22. mája (SITA, Reuters) - Taliansky výrobca úžitkových vozidiel Fiat Industrial chce znížiť svoje daňové zaťaženie presunutím svojej centrály do Veľkej Británie. Vyplýva to z informácií newyorskej burzy. Spoločnosť Fiat Industrial, ktorá okrem iného vyrába vozidlá značky Iveco, by po plánovanej fúzii so svojou britskou dcérskou spoločnosťou CNH chcela "pracovať tak, aby mohla byť z daňového hľadiska vnímaná ako firma so sídlom vo Veľkej Británii", píše sa v správe pre Wall Street. Tento krok vyvolal vlnu kritiky zo strany domácich politikov aj odborov.

Taliansky minister infraštruktúry Maurizio Lupi plán označil za "znepokojujúci" a odborová organizácia Fiom kabinet vyzvala, aby "zastavil proces presunu centrály spoločnosti Fiat mimo Talianska". "Vláda samozrejme nepodporuje to, aby si firmy vyberali miesto daňovej povinnosti podľa toho, ako im to vyhovuje," povedal novinárom zástupca ministerstva financií Stefano Fassina.

Hlavné sídlo vedenia spoločnosti Fiat Industrial je už v súčasnosti v meste Basildon vo východnom Anglicku, kde firma vlastní veľkú fabriku na výrobu traktorov. Rozhodnutie o formálnom umiestnení novej centrály spoločnosti po fúzii s CNH však bude politicky extrémne citlivé, keďže Fiat je najväčším súkromným zamestnávateľom v Taliansku.

Kritika navrhovaného kroku Fiat Industrial zapadá do debaty o vyhýbaní sa daniam zo strany nadnárodných spoločností, ktorá sa stáva stále významnejšou politickou témou. Pod paľbu sa pre spôsob, akým sa snažia minimalizovať dane, dostalo viacero firiem, medzi inými Apple, Google, Amazon.com a Starbucks. Fiat Industrial v minulom roku zaplatil zo zisku 921 mil. eur daň 536 mil. eur, čo predstavuje efektívnu daňovú sadzbu 36 %, plus 28 mil. eur vo forme regionálnych daní. Londýn v ostatných rokoch korporátne dane prudko znižuje a z 30 % v roku 2007 by sa mali budúci rok dostať na úroveň 20 %.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.