Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Extrémne uvoľnená menová politika ECB má pozitívny vplyv na ekonomiku

Kategória: Spravodajstvo

Extrémne uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) prináša ovocie.

Frankfurt nad Mohanom 18. júna (TASR) - Extrémne uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) prináša ovocie. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Programy nákupu dlhopisov pokračujú a majú pozitívny vplyv na ekonomiku, uviedla ECB vo svojej aktuálnej správe o hospodárstve eurozóny. Úverové podmienky pre firmy a domácnosti sa zlepšili a inflačné očakávania sa v porovnaní s polovicou januára, keď sa nachádzali na nízkej úrovni, zvýšili. Vďaka aktuálne nízkym úrokovým sadzbám sa trvale zlepšuje rast úverov. ECB počíta s tým, že sa oživenie ekonomiky rozšíri v rámci eurozóny.
      ECB v marci spustila rozsiahly program nákupu dlhopisov štátov eurozóny. ECB a centrálne banky jednotlivých krajín mesačne nakupujú cenné papiere v hodnote okolo 60 miliárd eur. Medzi cenné papiere, ktoré ECB nakupuje, patria štátne dlhopisy, kryté dlhopisy (Covered Bonds) a hypotekárne cenné papiere (ABS). Do septembra 2016 chce ECB prostredníctvom tohto programu napumpovať do ekonomiky 1,14 bilióna eur. Program má podporiť úverovanie a oživiť ekonomiku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.