Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Experti očakávajú v najbližších rokoch prudký pád eura

Kategória: Spravodajstvo

Deutsche Bank predpokladá, že kurz spoločnej európskej meny by do roku 2017 mohol padnúť pod 1 USD/EUR.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 7. októbra (TASR) - Deutsche Bank predpokladá, že kurz spoločnej európskej meny by do roku 2017 mohol padnúť pod 1 USD/EUR. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Devízový stratég banky George Saravelos vo svojej štúdii ako príčiny uvádza slabý rast ekonomiky eurozóny a vysoký odlev kapitálu z regiónu. V roku 2017 bude euro podľa neho stáť len 95 amerických centov. Spoločná európska mena bola voči americkému doláru takáto lacná naposledy v lete 2002.
      Deutsche Bank je najväčšia nemecká banka a druhý najväčší obchodník s devízami na svete. Finančný inštitút nie je so svojím pesimizmom týkajúcim sa eura osamotený. Britská banka Barclays očakáva, že kurz eura v priebehu jedného roka padne na 1,10 USD/EUR, a americký finančný koncern Goldman Sachs počíta v roku 2017 s kurzom 1 USD/EUR.
      Kurz eura sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 1,26 USD/EUR. Tento rok je pásmo, v ktorom kolíše kurz spoločnej meny, neobvykle široké. Ešte v máji euro posilnilo na 2,5-ročné maximum tesne pod hranicou 1,40 USD/EUR a 3. októbra jeho kurz padol až na 1,2501 USD/EUR, čo je najmenej od leta 2012.
      Hlavným dôvodom oslabovania spoločnej meny je rozdielne smerovanie menových politík v USA a eurozóne. Zatiaľ čo v USA sa očakáva, že centrálna banka Fed začne na budúci rok zvyšovať úrokové sadzby, pričom Federálny rezervný systém (Fed) už tento rok ukončil niektoré monetárne stimuly, v eurozóne sa diskutuje o rozsiahlom programe nákupu dlhopisov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.