Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Europarlament je sklamaný postojom Rady ku kvótam pre ženy v riadení podnikov

Kategória: Spravodajstvo

Poslanci Európskeho parlamentu (EP), ktorí sa zasadzujú za práva žien, vyjadrili v utorok (8.12.) sklamanie nad "zlyhaním" Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti (EPSCO).

Brusel 9. decembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP), ktorí sa zasadzujú za práva žien, vyjadrili v utorok (8.12.) sklamanie nad "zlyhaním" Rady EÚ pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti (EPSCO). Ministri členských krajín sa na rokovaniach v Bruseli nedohodli na opatreniach zabezpečujúcich, aby do roku 2020 najmenej 40 % z nevýkonných riaditeľov spoločností kótovaných na burze boli ženy.
      "Toto je ďalšia premárnená príležitosť zo strany členských štátov pre naplnenie európskych ambícií a parametrov v oblasti rovnosti žien a mužov," uviedla spoluspravodajkyňa EP pre túto oblasť, bulharská europoslankyňa Marija Gabrielová.
      Podľa poslankyne by bolo chybou myslieť si, že rovnosť mužov a žien a vyššia účasť žien na ekonomickom rozhodovaní nie je prioritou pre EÚ. Gabrielová v tejto súvislosti vyzvala nastupujúce holandské  predsedníctvo v EÚ, aby v najbližšom polroku zvýšilo úsilie smerom k dohode medzi členskými štátmi o kvótach pre ženy v riadení podnikov.
      Druhá spoluspravodajkyňa pre túto oblasť rakúska europoslankyňa Evelyn Regnerová kritizovala najmä pozíciu Nemecka, zásluhou ktorého sa v Rade ministrov nepodarilo rozbiť blokujúcu menšinu.
      "Je hanba, že hodnoty, ktoré žiadame od každého, kto príde do Európy, sú tie prvé, ktoré sme hodili cez palubu: rovnosť žien a mužov, ale aj aspekty lepšieho riadenia podnikov, transparentné postupy v podnikoch a rovnosť šancí pre každého," skonštatovala Regnerová.
      Šéfka parlamentného výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví (FEMM) Iratxe García Pérezová oznámila, že je neprijateľné, aby ministri EÚ neboli schopní dohodnúť sa na takej dôležitej záležitosti, ako je zastúpenie žien pri ekonomickom rozhodovaní.
      EP v novembri 2013 prijal rezolúciu, v rámci ktorej vyzval členské štáty EÚ, aby zabezpečili, že do roku 2020 minimálne 40 % z pozícií nevýkonných riaditeľov spoločností budú obsadené ženami, ktoré v rámci spravodlivého a transparentného výberového konania splnia požadované kritéria kvalifikácie a zásluh.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.