Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Euro a libra ďalej oslabujú a dosahujú nové minimá

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Singapur 26. septembra (TASR) - Britská libra dosiahla v pondelok ráno nové rekordné minimum a euro kleslo na najnižšiu úroveň za 22 rokov, keďže rastúce obavy zo zhoršujúcich sa ekonomických podmienok v Európe spôsobili ďalšie posilnenie dolára. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Libra v pondelok klesla na historické minimum 1,0350 USD počas ranného obchodovania v Ázii, pričom niektorí analytici varovali, že by sa mohla dostať na paritu s dolárom. Prispeli k tomu narastajúce pochybnosti o fiškálnej stabilite Spojeného kráľovstva po tom, ako nový britský minister financií Kwasi Kwarteng oznámil rozsiahle zníženie daní tvárou v tvár hroziacej recesii.
      Kwarteng minulý týždeň predstavil najväčší balík daňových škrtov za 50 rokov na podporu spomaľujúceho hospodárstva. To vyvolalo obavy, že fiškálna politika nového ministra spôsobí prudký nárast inflácie a vládneho dlhu.
      Aj euro v pondelok ráno v Ázii kleslo na nové 22-ročné minimum 0,09643 USD. Množstvo slabých ekonomických údajov v eurozóne minulý týždeň zvýšilo pravdepodobnosť recesie v menovom bloku a zároveň hroziaca energetická kríza a potenciálna eskalácia rusko-ukrajinskej vojny narušili dôveru voči spoločnej európskej mene.
      Vysoká inflácia je najväčším protivetrom pre ekonomiky Spojeného kráľovstva a eurozóny v tomto roku, keďže obchodné aj spotrebiteľské výdavky "vädnú" pod zvýšenými cenovými tlakmi.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.