Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EÚ sa mobilizuje do boja proti neplatičom daní

Kategória: Spravodajstvo

Na posun od debát k činom a väčšiu cezhraničnú spoluprácu vyzval britský premiér, írsky minister financií i eurokomisár pre dane.

LONDÝN 26. apríla (SITA, Reuters) - Európska únia by mala využiť podnet, ktorý jej dáva letný summit G8 v Severnom Írsku, na sformulovanie "radikálneho" medzinárodného plánu na zabránenie daňovým únikom. Vo štvrtok to vyhlásil britský premiér David Cameron. "Teraz, pred júnovým summitom G8, je ten správny čas a príležitosť na to, aby G8 a EÚ preukázali politickú vôľu, ktorá je potrebná na to, aby sa medzinárodné snahy posunuli na novú úroveň a urobili sa radikálne a nie postupné kroky," napísal Cameron v liste prezidentovi Európskej rady Hermanovi van Rompuyovi.

Ako Cameron ďalej dodal, verí, že rada využije stretnutie lídrov EÚ naplánované na 22. mája na to, aby ich presvedčila o potrebe zvýšenia miery cezhraničného informovania o daniach, transparentnosti, ako aj zlepšenia výberu daní v rozvíjajúcich sa krajinách.

Obdobne sa vyjadrili aj írsky minister financií Michael Noonan a eurokomisár pre dane Algirdas Šemeta. "Posun v boji s daňovými podvodníkmi a neplatičmi od nás vyžadujú občania," napísali v liste ministrom financií EÚ. Pozornosť verejnosti a vlád na firmy a bohatých jednotlivcov, ktorí svoj majetok pred daňovými povinnosťami skrývajú v daňových rajoch, upriamila hospodárska kríza a masívne rozpočtové deficity. Európske štáty pre neplatičov daní ročne prichádzajú približne o 1 bil. eur, povedal začiatkom mesiaca van Rompuy

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.