Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EÚ je ochotná zmierniť návrh dane z finančných transakcií

Kategória: Spravodajstvo

Eurokomisár Šemeta chce zvážiť nižšie sadzby pre štátne dlhopisy a dôchodkové fondy.

ŠTRASBURG 3. júla (SITA, Reuters) - Európska komisia (EK) by mohla zmierniť navrhovanú daň z finančných transakcií. V utorok to vyhlásil eurokomisár pre daňovú politiku Algirdas Šemeta a prvýkrát tak naznačil, že existuje vôľa na úpravu opatrenia, ktoré by podľa niektorých mohlo ohroziť európsky finančný trh.

"Komisia je pripravená zvážiť návrh na prvotné zavedenie dane so zníženými sadzbami pre produkty v špecifických segmentoch trhu. Vládne dlhopisy aj dôchodkové fondy by mali ostať súčasťou dosahu smernice, pre tieto dve kategórie by však nižšie sadzby mohli byť vhodnou cestou," povedal Šemeta poslancom Európskeho parlamentu s tým, že sadzby by sa neskôr zvýšili. Eurokomisár podľa vlastných slov verí, že jeho poznámky dodajú nový impulz vlečúcim sa rozhovorom v rámci skupiny štátov, ktoré chcú zdanenie finančných transakcií zaviesť. Jeho vystúpenie, prvé od predstavenia návrhu novej dane, však poukazuje aj na rastúce obavy Bruselu z toho, že by sa aliancia pilotných krajín mohla rozpadnúť.

Daň z finančných transakcií, ktorej úlohou má byť zapojiť banky do upratovania po finančnej kríze, oživuje myšlienku, ktorú pred viac ako 40 rokmi prvýkrát sformuloval americký ekonóm James Tobin. Predstavitelia EÚ však prednedávnom agentúru Reuters informovali o plánoch znížiť jej sadzbu až o 90 % a spomaliť jej začiatok.

Daň podporujú krajiny na čele s Francúzskom a Nemeckom, vrátane Slovenska, nepodarilo sa im však presvedčiť všetkých 27 členských štátov EÚ. Veľká Británia ju odmieta, lebo sa obáva, že by tvrdo doľahla na finančné centrum v Londýne. Svoje obavy však vyjadrili aj predstavitelia Francúzska a Talianska, podľa ktorých by zahrnutie transakcií so štátnymi dlhopismi do zdanenia mohlo investorov odradiť od ich nákupu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.