Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EÚ chce hypotekárnymi pravidlami zabrániť realitným bublinám

Kategória: Spravodajstvo

 

 

 

Nové pravidlá by mali zvýšiť ochranu spotrebiteľov, sprísniť kontroly bonity a tým zabrániť nezodpovednému úverovaniu.

 

 

 

BRUSEL 22. apríla (SITA, Reuters) - Vyjednávači Európskej únie by mali v pondelok dokončiť prvé spoločné hypotekárne pravidlá v bloku. Ich návrh je súčasťou snáh vyhnúť sa opätovnému vzniku realitných bublín, ktoré boli jedným z dôvodov zhoršovania úverovej krízy v Európe.

"Veríme, že rozhovory s Európskym parlamentom o týchto dôležitých nových pravidlách na ochranu spotrebiteľov ukončíme v pondelok," povedala hovorkyňa írskeho predsedníctva EÚ. Ak by sa legislatíva stala realitou, finančné domy, ktoré pôsobia na európskom hypotekárnom trhu s celkovou hodnotou 6,5 bil. eur, budú povinné preverovať si úverovú bonitu potenciálnych klientov a ich schopnosť splácať. Malo by sa tak zamedziť nekrytým úverom. Pravidlá tiež zakážu naviazanie odmeňovania osôb zodpovedných za kontrolu bonity v bankách na počet schválených úverov, keďže práve takéto postupy v minulosti viedli k nezodpovednému požičiavaniu.

Nové pravidlá tiež chcú zvýšiť ochranu spotrebiteľov a sťažiť finančným inštitúciám exekúcie domovov tých, ktorí nevládzu úver splácať. Majú tiež zvýšiť cezhraničnú konkurenciu napríklad tým, že niektoré informácie sa spotrebiteľom v celej EÚ budú musieť poskytovať v štandardizovanom formáte. Vyššia konkurencia by totiž podľa zákonodarcov mohla viesť k lepším podmienkam pre spotrebiteľov a tým prispieť k ozdravovaniu ekonomiky únie.

Ak sa dohoda podarí, návrh pravidiel bude musieť schváliť ešte celý Európsky parlament a vlády jednotlivých krajín, do platnosti by tak mohli vstúpiť v polovici roka 2015.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.