Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EP chce sprísniť pravidlá proti praniu špinavých peňazí

Kategória: Spravodajstvo

Vo verejných registroch, ktoré by mali spravovať členské štáty, by mali byť uvedené mená konečných vlastníkov všetkých druhov spoločností, a to vrátane nadácií, holdingov a trustov. Európsky parlament tak chce sťažiť utajovanie pochybných obchodov a podporiť boj proti daňovým únikom.

BRATISLAVA 11. marca (SITA) - Mená konečných vlastníkov podnikov a trustov by mali byť uvedené vo verejných registroch a mali by ich spravovať členské štáty. Vyplýva to z nových pravidiel na boj proti praniu špinavých peňazí, ktoré v utorok v prvom čítaní schválil Európsky parlament (EP). Navrhovaná legislatíva požaduje od bánk, audítorov, právnikov, realitných agentov a kasín väčšiu ostražitosť voči podozrivým transakciám svojich klientov. Cieľom nových predpisov je sťažiť utajovanie pochybných obchodov a podporiť tak boj proti daňovým únikom. Informovala o tom v utorok Informačná kancelária EP na Slovensku.

Na základe schválených pozmeňujúcich návrhov k smernici o boji proti praniu špinavých peňazí (AMLD) by verejné centrálne registre mali obsahovať informácie o skutočných konečných vlastníkoch všetkých druhov spoločností, a to vrátane nadácií, holdingov a trustov. Registre by mali byť vzájomne prepojené a na základe identifikácie osoby, ktorá požiada o prístup k informáciám prostredníctvom on-line registrácie, aj verejne prístupné. Parlament však zároveň rozšíril navrhované predpisy o ustanovenia na ochranu osobných údajov. Europoslanci tiež presadzujú, aby register obsahoval iba nevyhnutné minimum informácií. 

Parlament tiež schválil nariadenie o prevode finančných prostriedkov, ktorého cieľom je zvýšiť sledovateľnosť platcov, príjemcov a ich majetku. V prípade vysoko rizikových obchodných vzťahov s politicky exponovanými osobami, u ktorých je v dôsledku ich politickej funkcie riziko korupcie vyššie, by bolo možné zaviesť opatrenia, napríklad na určenie zdroja bohatstva a zdroja finančných prostriedkov použitých pri transakcii. 

Európsky parlament schválil úpravy legislatívneho návrhu v prvom čítaní s cieľom zhrnúť doteraz vykonanú prácu na predloženom texte a odovzdať ju po voľbách novému parlamentu. V máji zvolení poslanci sa tak budú môcť rozhodnúť, či budú pokračovať v práci vykonanej počas aktuálneho funkčného obdobia.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.