Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Emailové upozornenia od finančnej správy priniesli štátu státisíce eur

Kategória: Spravodajstvo

Pravidelné softwarningové upozornenia, ktoré zasiela Finančná správa (FS) SR ako benefit svojim klientom, prinášajú výsledky.

Bratislava 11. februára (TASR) -  V minulom roku firmy aj fyzické osoby zaplatili do štátneho rozpočtu na základe týchto emailových upozornení viac ako pol milióna eur. Išlo najmä o upozornenia o vplyve daňovej kontroly na daň z pridanej hodnoty (DPH), na výšku dane z príjmu, ale aj o upozornenie na vplyv údajov z daňového priznania k DPH na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby.  
      "Upozornenie daňového subjektu, že výsledok daňovej kontroly na DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov právnickej osoby, zaslala finančná správa v troch etapách za minulý rok takmer 2000 daňovým subjektom," spresnila hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Po prvých dvoch vlnách upozornení zaplatili firmy dodatočne 440.000 eur zo zvýšenia priznanej daňovej povinnosti a ďalších 268.000 eur predstavuje zníženie daňovej straty. "Z následných kontrol u daňových subjektov, ktoré na upozornenie nereagovali, sme do 31. decembra 2019 dosiahli nález vo výške takmer päť miliónov eur a ďalšie kontroly ešte vykonávame," dodala Skokanová. Tieto čísla sa podľa nej ešte budú zvyšovať.
      Upozornenie daňového subjektu, že údaje z daňového priznania k DPH môžu mať vplyv na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, zaslala finančná správa v roku 2019 v dvoch etapách. Celkovo 260 zaslaných upozornení prinieslo priamy prínos z podaných daňových priznaní vo výške 78.000 eur.
      Finančná správa v minulom roku zaslala aj ďalšie upozornenia. Napríklad po upozornení, že podľa údajov o tržbách či príjmoch uvedených v daňovom priznaní mohla vzniknúť povinnosť podať žiadosť o registráciu pre DPH, o ňu požiadalo dodatočných 93 firiem. Aktuálne vyhodnocuje finančná správa aj výsledky zaslaného upozornenia na nesprávne uvedenú výšku daňovej licencie v podanom daňovom priznaní. Takýchto upozornení poslala koncom roka 2019 viac ako 2200.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.