Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Elektronická schránka nebude pre občianske združenia od roku 2017 povinná

Kategória: Spravodajstvo

Občianske združenia a neziskové organizácie nebudú musieť mať povinne od roku 2017 na komunikáciu so štátom zriadenú elektronickú schránku.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Občianske združenia a neziskové organizácie nebudú musieť mať povinne od roku 2017 na komunikáciu so štátom zriadenú elektronickú schránku. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní schválili návrh zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu aj s pozmeňujúcim návrhom, ktorý hovorí o odsune tejto povinnosti pre takéto združenia. Po novom sa ich elektronické schránky aktivujú od 1. mája 2018.
      "Tento námet prišiel od samotného tretieho sektora. Na druhej strane má aj svoju logiku, pretože štát dnes nedisponuje registrom v takej podobe, aby vedel pri každom občianskom združení a neziskovej organizácii povedať, kto je oprávnený konať v mene tohto združenia alebo organizácie. A preto ani nie je možné momentálne aktivovať schránky pre tieto právnické osoby," priblížil predkladateľ novely, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).
      Na druhej strane, ak spomínané právnické osoby, ktoré budú chcieť komunikovať so štátom elektronicky, dodajú štátu potrebné údaje, na ich požiadanie im na dobrovoľnom princípe budú podľa Pellegriniho elektronické schránky aktivované.
      Nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu má zároveň posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu Európskej únie. Zákon vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014. Účelom zákona je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s týmto nariadením.
      "Cieľom nariadenia eIDAS je posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu vytvorením spoločného základu pre bezpečné elektronické interakcie medzi občanmi, podnikmi a orgánmi verejnej správy, čím sa zvýši účinnosť verejných a súkromných online služieb, elektronického podnikania a elektronického obchodu v Európskej únii," uvádza sa v zákone.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.