Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ekonomika eurozóny zaznamená tento rok pozitívny rast

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Ekonomika eurozóny zaznamená tento rok pozitívny rast, ale predovšetkým 1. polrok bude mimoriadne slabý, uviedol viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos.

Amsterdam 31. marca (TASR) - Vysoké ceny energií znižujú kúpnu silu spotrebiteľov a podnikateľská dôvera sa prudko zhoršuje pre vojnu na Ukrajine, čo ešte zhoršuje problémy v rámci dodávateľského reťazca, ktoré brzdili priemyselnú produkciu.
      "Mám pocit, že rast v 1. kvartáli tohto roka bude mierne pozitívny, a bude veľmi nízky," uviedol de Guindos. "V druhom kvartáli sa bude podľa mňa rast pohybovať okolo nuly." Dodal, že v druhej polovici roka by sa ekonomika mohla oživiť a stagfláciu aktuálne považuje za nepravdepodobnú.
      Inflácia sa bude podľa de Guindosa v najbližších mesiacoch ďalej zrýchľovať a vrchol dosiahne niekedy v polovici roka, a potom v druhom polroku by mala začať klesať.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.