Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ekonomika ČR v 1. kvartáli prudko vzrástla

Kategória: Spravodajstvo

Česká ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku zrýchlenie medziročného rastu na 3,9 %. 

Praha 15. mája (TASR) - Česká ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku zrýchlenie medziročného rastu na 3,9 %. Vyplýva to z predbežného odhadu Českého štatistického úradu (ČSÚ). Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 2,8 %. Podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Pavla Sobíška sa Česko stalo v medzikvartálnom porovnaní najrýchlejšie rastúcou ekonomikou Európskej únie. V prípade medziročného porovnania je druhé za Rumunskom. Informoval o tom server e15.cz.
      "Kľúčový význam pre priaznivý vývoj českej ekonomiky mal pokračujúci rast takmer všetkých odvetví spracovateľského priemyslu, najmä výroby dopravných prostriedkov a strojov a zariadení," uviedol ČSÚ.
      "Rast v priemysle panoval naprieč všetkými jeho oblasťami. Nebola to len tradičná výroba automobilov, ktorá ťahala priemysel v minulých rokoch. Bola to výroba plastov, kovov, elektroniky a ďalšie," spresnil analytik Home Credit Michal Kozub.
      Analytici pôvodne predpokladali, že ekonomika za 1. štvrťrok bude medziročne rásť o 2 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom očakávali rast na úrovni 0,8 %.
      Podľa Kozuba ekonomiku v neposlednom rade podporovala aj spotreba domácností. Maloobchodné tržby tento rok vzrástli. "Dopomohli k tomu aj takmer nerastúce ceny, ktoré motivovali spotrebiteľov nakupovať o niečo viac," vysvetlil Kozub.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.