Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EK prikázala piatim krajinám zabrániť daňovým únikom

Kategória: Spravodajstvo

Taliansko, Poľsko, Belgicko, Grécko a fínske samosprávne ostrovy Alandy musia do dvoch mesiacov začali uplatňovať novú legislatívu Európskej únie proti daňovým únikom. Inak im hrozí stíhanie Európskym súdnym dvorom.

BRUSEL 20. júna (SITA, Reuters) - Európska komisia (EK) prikázala piatim krajinám Európskej únie, aby v najbližších dvoch mesiacoch začali uplatňovať novú legislatívu únie, ktorej cieľom je riešenie daňových únikov. Ak tak neurobia, EK sa obráti na Európsky súdny dvor. Varovanie Taliansku, Poľsku, Belgicku, Grécku a fínskym samosprávnym ostrovom Alandy prichádza v čase zvýšeného rozhorčenia verejnosti z toho, že veľké nadnárodné spoločnosti a bohatí jednotlivci platia malé alebo nijaké dane.

Nová legislatíva vyžaduje, aby si štáty vymieňali informácie o možných daňových únikoch a stanovuje termíny, ako rýchlo sa takéto informácie musia poskytovať. Krajiny nemôžu odmietnuť poskytnúť informácie s odvolaním sa na to, že ich majú banky. Členské krajiny mali začať uplatňovať túto legislatívu od začiatku roka 2013, uviedla Európska komisia.

Krajiny, ktorým EK adresovala varovanie, majú dva mesiace na to, aby jej odpovedali. Inak im hrozí, že komisia sa obráti na Európsky súdny dvor, ktorý má právomoc udeľovať pokuty. Téma daňových únikov sa trvalo dostáva na program Európskej únie, keďže vlády sa v čase oslabenia ekonomiky snažia zvýšiť príjmy a redukovať svoje rozpočtové deficity.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.