Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EK očakáva zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky na 3,8 % v roku 2018

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská ekonomika má v budúcom roku rásť 3,8-% tempom. Postupne má rast slovenského hospodárstva zrýchliť na 4 % v roku 2019.

Bratislava 9. novembra(TASR) -  Vyplýva to z najnovšej jesennej prognózy Európskej komisie (EK), ktorú zverejnila vo štvrtok.
      Ministerstvo financií (MF) SR skonštatovalo, že zverejnené čísla EK potvrdzujú odhady rezortu, ktoré v tomto roku počíta s ekonomickým rastom Slovenska na úrovni 3,3 %. Ako ďalej uviedlo ministerstvo, Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie (EÚ), kde sa očakáva výrazné zrýchľovanie ekonomického rastu aj v nasledujúcich rokoch. Slovenská ekonomika by sa tak mala opäť stať lídrom regiónu V4. Okrem SR by mali 4-% rast v roku 2019 zaznamenať iba dve ďalšie krajiny EÚ,  a to Rumunsko a Malta.
      "Som rád, že Európska komisia má rovnakú optiku ako my a potvrdila naše očakávania. Patríme medzi krajiny so zdravými verejnými financiami a verím, že v tomto trende budeme pokračovať aj naďalej," uviedol v stanovisku pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
      Deficit verejných financií v roku 2017 odhaduje komisia v súlade s očakávaniami MF SR na úrovni 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v ďalšom roku by sa mal znížiť až na úroveň jedného percenta HDP. V roku 2019 má klesnúť deficit podľa odhadov komisie na 0,2 % HDP. MF SR predpokladá v roku 2019 deficit na úrovni 0,1 % HDP.
      "Naše verejné financie smerujú k vyrovnanému hospodáreniu. V roku 2020 by tak hodnota deficitu mala byť prvýkrát v histórii na nule," doplnil Kažimír.
      Dlh verejnej správy by sa mal dostať na konci roku 2018 pod hranicu 50 % HDP a EK predpokladá jeho hodnotu rovnako ako MF SR na úrovni 49,9 % HDP. V 2019 by mal verejný dlh atakovať hranicu 47,2 % HDP. Prognóza EK je lepšia ako očakáva MF SR. Dlh tak klesne výraznejšie pod požadovanú hodnotou Paktu stability a rastu vo výške 60 % HDP a priemerný dlh eurozóny, ktorý EK odhaduje na 85,2 % HDP v roku 2018. Nižší dlh ako SR majú mať iba štyri krajiny eurozóny a deväť krajín Únie.
      Slovensko by sa tak malo na základe aktuálnej prognózy EK zaradiť do skupiny krajín, ktoré plnia kritériá stability a rastu. Definitívne to má potvrdiť hodnotenie EK budúci týždeň.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.