Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EK navrhla najväčší rozsah automatickej výmeny informácií

Kategória: Spravodajstvo

Podľa návrhu Európskej komisie by sa mal zoznam kategórií, na ktoré sa vzťahuje automatická výmena informácií, rozšíriť o dividendy, zisky zo scudzenia majetku či o všetky iné formy finančných príjmov a zostatky na účtoch.

BRATISLAVA 12. júna (SITA) - Európska komisia (EK) navrhla v rámci intenzívnejšieho boja proti daňovým únikom rozšírenie automatickej výmeny informácií medzi daňovými správami v Európskej únii (EÚ). Podľa tohto návrhu by sa mal zoznam kategórií, na ktoré sa vzťahuje automatická výmena informácií, rozšíriť o dividendy, zisky zo scudzenia majetku či o všetky iné formy finančných príjmov a zostatky na účtoch. Tým by mohla EÚ podľa informácii zverejnených Zastúpením EK na Slovensku disponovať najucelenejším systémom automatickej výmeny informácií na svete.

"Vďaka dnešnému návrhu budú môcť členské štáty lepšie vymeriavať a vyberať dlžné dane a EÚ bude v lepšej pozícii pri presadzovaní prísnejších štandardov v oblasti dobrej správy v daňových záležitostiach na celosvetovej úrovni. Bude to ďalší účinný prostriedok boja proti daňovým únikom," konštatuje komisár pre dane, clá, štatistiku, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta.

Automatická výmena informácií v EÚ je už stanovená v dvoch kľúčových právnych predpisoch. Prvým z nich je smernica EÚ o zdaňovaní príjmu z úspor, ktorou sa zaisťuje, že členské štáty zhromažďujú údaje o úsporách jednotlivcov - nerezidentov a tieto údaje automaticky poskytujú daňovým správam v mieste ich bydliska. "Tento systém platí od roku 2005. Rade bol predložený návrh na posilnenie tejto smernice a rozšírenie jej rozsahu pôsobnosti. Na zasadnutí Európskej rady v máji 2013 sa členské štáty zaviazali prijať revidované znenie smernice o úsporách do konca roka," informuje EK.

V smernici o administratívnej spolupráci sa pritom predpokladá automatická výmena informácií o ďalších formách príjmov od 1. januára 2015. Ide o príjmy zo závislej činnosti, tantiémy, životné poistenie, dôchodky a nehnuteľnosti. "Cieľom dnešného návrhu je upraviť smernicu o administratívnej spolupráci tak, aby sa automatická výmena informácií vzťahovala od uvedeného dátumu aj na dividendy, zisky zo scudzenia majetku, iné finančné príjmy a zostatky na účte," dopĺňa komisia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.