Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Efektívnejšie kontroly transakcií so závislými osobami

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Úrad pre vybrané hospodárske subjekty (ÚVHS) sa pri daňových kontrolách viac zameria na transferové ceny. S týmto cieľom rozposlal ÚVHS 889 daňovým subjektom v rámci softwarningu dotazník zameraný práve na transakcie so závislými osobami. Vyplnenie dotazníka je dobrovoľné.

ÚVHS v rámci tzv. priateľského informatívneho upozornenia (softwarning) oslovil 889 daňových subjektov, aby dobrovoľne vyplnili jednoduchý dotazník zameraný na transakcie, ktoré uskutočnili so závislými osobami za zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2020, resp. za zdaňovacie obdobie iné ako kalendárny rok ukončené v roku 2020. Cieľom je zistiť nové možnosti spolupráce s daňovými subjektmi a získať základné informácie vo vzťahu k problematike transferových cien. 

Vďaka týmto informáciám bude môcť finančná správa lepšie analyzovať dostupné údaje a tým efektívnejšie bojovať proti kráteniu daní a možným daňovým únikom. Získané údaje budú slúžiť aj na účely posúdenia potreby legislatívnych i nelegislatívnych zmien v oblasti transferového oceňovania a ich možných dopadov. 

Napriek tomu, že je vyplnenie dotazníka dobrovoľné, finančná správa verí, že oslovené daňové subjekty budú súčinné. Vyplnený dotazník je potrebné zaslať ÚVHS elektronicky ako prílohu všeobecného podania do 28.3.2022.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.