Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

ECB ponúka pomoc so zavedením dane z finančných transakcií

Kategória: Spravodajstvo

V pondelok to pre denník Financial Times uviedol člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure.

FRANKFURT 27. mája (SITA, Reuters) - Európska centrálna banka (ECB) je pripravená ponúknuť pomoc pri zavádzaní plánovanej dane z finančných transakcií, aby zaistila, že táto daň nespôsobí destabilizáciu finančných trhov. V pondelok to pre denník Financial Times uviedol člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. "Sme ochotní konštruktívne spolupracovať s vládami a s Európskou komisiou (EK), aby sme zabezpečili, že daň nebude mať žiadny negatívny dopad na finančnú stabilitu," povedal Coeure.

Nemecko a desať ďalších členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, sa v januári dohodlo na dani z obchodovania na finančných trhoch. Predstavitelia týchto krajín dúfajú, že táto daň by mohla začať fungovať od januára 2014 a pokryť časť nákladov finančnej krízy.

Pripravovaná daň z finančných transakcií môže na Slovensku priniesť zvýšenie úrokov z úverov, pokles výnosov podielových fondov, nižšie dôchodky z druhého a tretieho piliera či zhoršenie financovania štátneho dlhu. Upozorňujú na to predstavitelia piatich slovenských finančných asociácii, podľa ktorých sa nemusí ani naplniť očakávaný výnos z tejto dane. "Mám pocit, že je to len taká politická hra a ekonomický prínos pre krajiny nebude veľký," uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Ladislav Unčovský.

Ministerstvo financií v reakcii na tvrdenia predstaviteľov finančných asociácií uvádza, že hlavným motívom spoločného systému dane z finančných transakcií je predovšetkým potreba harmonizovať legislatívu v oblasti dane z finančných transakcií tak, aby bolo zabezpečené správne fungovanie vnútorného trhu pre transakcie s finančnými nástrojmi a zabránené narušovaniu hospodárskej súťaže medzi finančnými nástrojmi, hospodárskymi subjektmi a trhmi v celej EÚ.

Okrem Nemecka a Slovenska sa k návrhu zaviesť daň z finančných transakcií pripojilo aj Francúzsko, Belgicko, Rakúsko, Slovinsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Estónsko.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.