Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

ECB podľa očakávania nezmenila kľúčové úrokové sadzby ani politiku

Kategória: Spravodajstvo

Európska centrálna banka (ECB) podľa očakávania nezmenila svoje kľúčové úrokové sadzby, ani menovú politiku.

Frankfurt nad Mohanom 25. januára (TASR) - Rada guvernérov ponechala kľúčový úrok na rekordne nízkej úrovni 0 %, sadzbu pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a depozitnú sadzbu na -0,40 %. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali.
      Guvernéri už predtým avizovali, že kľúčové úrokové sadzby ECB zostanú na aktuálnych úrovniach dlhšie, ešte nejaký čas po ukončení programu nákupu aktív.
      Pokiaľ ide o neštandardné opatrenia, Rada guvernérov potvrdila, že od januára minimálne do konca septembra 2018 bude pokračovať v programe nákupu aktív. Ale objem financií na tieto nákupy zníži na 30 miliárd eur z doterajších 60 miliárd eur. Cieľom tohto kroku je dostať a udržať infláciu v eurozóne na cieľovej 2-% úrovni ECB. Preto môže banka v prípade potreby pokračovať v nákupe aktív aj po septembri.
      Analytici teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Maria Draghiho, aby zistili, či vyšle akýkoľvek signál, ktorý by im naznačil, či sa nákupy v septembri skončia, alebo budú pokračovať, prípadne s nižším tempom.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.