Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

ECB počíta s tým, že banky budú mať väčší záujem o lacnú likviditu

Kategória: Spravodajstvo

Európska centrálna banka (ECB) očakáva nárast dopytu po dlhodobej likvidite.

Portorož/Frankfurt nad Mohanom 27. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) očakáva nárast dopytu po dlhodobej likvidite. ECB v rámci programu cielených dlhodobých refinančných operácií (TLTRO) ponúka bankám lacnú likviditu. Týmto spôsobom sa snaží oživiť úverovanie v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Druhá TLTRO aukcia je naplánovaná na december a potom do júna 2016 ďalších šesť. Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure predpokladá, že dopyt na ďalších aukciách vzrastie. V septembri bol totiž skôr opatrný, keď si 255 bánk požičalo od ECB len 82,5 miliardy eur.
      Ekonómovia počítali s výrazne vyšším dopytom, keďže finančné inštitúty si môžu požičať peniaze prakticky za nulový úrok až na štyri roky. Jedinou podmienkou je, aby neobmedzili úverovanie. Potom by museli úvery po dvoch rokoch vrátiť ECB.
      ECB sa v júni rozhodla, že do finančného systému do polovice roka 2016 napumpuje miliardy. Od októbra navyše spustí program nákupu cenných papierov krytých aktívami, aby odľahčila bilancie bánk a podporila úverovanie a ekonomiku v eurozóne.
      Coeure uviedol, že už sa ukazujú prvé signály zvyšovania dopytu po úveroch. "Preto je veľmi dôležité, aby sa oživený dopyt neudusil nedostatkom na strane ponuky."

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.