Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

E.Heger chce upraviť sankcionovanie v tendroch za nepredloženie dokladov

Kategória: Spravodajstvo

Sankcionovanie za nepredloženie potrebných dokladov uchádzačov vo verejnom obstarávaní by sa malo upraviť. 

Bratislava 14. septembra (TASR) - Navrhuje to opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) k novele zákona o verejnom obstarávaní z dielne koaličných poslancov.
      Poslanci odštartovali právnou normou, ktorá má upraviť nakupovanie potravín v školských jedálňach, ôsmy rokovací deň 19. schôdze parlamentu. Heger chce upraviť postihovanie uchádzačov pri verejnom obstarávaní. Upozornil na to, že v praxi sa často stáva, že uchádzač predloží jednotný európsky dokument a následne po vyzvaní verejným obstarávateľom nepredloží žiadne doklady na preukázanie splnenia podmienok účasti vo verejnom obstarávaní v určenej lehote, nie však kratšej ako päť pracovných dní od dňa doručenia žiadosti.
      "Verejný obstarávateľ a obstarávateľ je následne iba v pozícii štatistu, teda takéhoto uchádzača vylúči a v zmysle zákona požiada o predloženie dokladov ďalšieho v poradí. Máme za to, že nepredloženie dokladov v stanovenej lehote by malo byť správnym deliktom, za ktorý je možné uložiť pokutu od 1000 eur do 10.000 eur a zákaz činnosti vo verejnom obstarávaní na dobu troch rokov," uviedol v pléne Heger s tým, že takáto sankcia už v zákone existuje, a to v prípade predloženia nepravdivých alebo pozmenených informácií alebo dokladov. "Navrhovaným sankčným mechanizmom sa docieli, aby sa do verejného obstarávania nezapájali uchádzači len 'pro forma', ktorí vopred vedia, že nespĺňajú podmienky účasti," doplnil Heger.
      Právnu normu do parlamentu predložila trojica poslancov Mosta-Híd Peter Antal, Béla Bugár a Gábor Gál, ktorou chcú docieliť zjednodušenie nákupu potravín pre školské jedálne. Zákonodarcovia chcú zvýšiť finančný limit na tzv. podlimitný nákup potravín pre zariadenia školského stravovania až na 200.000 eur, čím sa má znížiť administratívna záťaž pre školské jedálne.
      Školské jedálne by tak po novom už neboli obmedzené kritériom najnižšej ceny, ale mohli by nakupovať čo najkvalitnejšie potraviny. Okrem toho chcú poslanci novelou zákona zatraktívniť dynamický nákupný systém, ktorý sám o sebe podľa nich predstavuje rýchlejšiu a flexibilnejšiu formu verejného obstarávania.
      Novela má tiež umožniť v prípade podlimitných zákaziek využívanie takzvaného jednoobálkového systému, alebo zmeniť poradie vyhodnocovania dokumentov. Novela má znížiť aj povinnosť vyhodnocovať splnenie podmienok účasti len na prípad uchádzača, ktorý sa so svojou ponukou umiestnil na prvom mieste, namiesto súčasných prvých troch uchádzačov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.