Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Druhý kvartál bol pre splátkové a lízingové firmy pozitívny

Kategória: Spravodajstvo

Aktíva faktoringových spoločností mierne klesli

BRATISLAVA 23. septembra (SITA) - Druhý štvrťrok tohto roka bol pozitívny pre spoločnosti splátkového financovania a pre lízingové spoločnosti. Podľa údajov Národnej banky Slovenska celková hodnota aktív firiem splátkového financovania medziročne vzrástla o približne 10 % na 1,35 mld. eur. Celkové aktíva lízingových spoločností zaznamenali po dlhšom čase podľa centrálnej banky výraznejší nárast. Hodnota ich aktív vzrástla medziročne o 4,39 % na 3,22 mld. eur.

Pod výrazný medziročný pokles aktív faktoringových spoločností v minulom roku sa podpísal podľa národnej banky zánik troch faktoringových firiem. V druhom štvrťroku 2013 sa hodnota celkových aktív týchto firiem medziročne výrazne nezmenila. V porovnaní s koncom druhého kvartálu minulého roka klesla o miernych 0,63 % na zhruba 139 mil. eur.

V rámci spoločností poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom si dlhodobo najvýznamnejšiu pozíciu udržiavajú podľa Národnej banky Slovenska lízingové spoločnosti. Na konci druhého štvrťroku 2013 bol ich podiel na úrovni 68 %. Pri pohľade na geografické členenie úverových pohľadávok tuzemských spoločností poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom je podľa centrálnej banky zrejmé, že sú využívané prevažne tuzemskými klientmi.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.