Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dôvera v ekonomiku eurozóny v apríli nečakane klesla

Kategória: Spravodajstvo

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny v apríli nečakane klesla, ale len mierne.

Brusel 29. apríla (TASR) - Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v ekonomiku eurozóny v apríli nečakane klesla, ale len mierne. A podnikateľom v sektore služieb sa nálada dokonca zlepšila. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
      Podľa najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK) kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky eurozóny - index ekonomického sentimentu (IES) sa v apríli 2015 znížil na 103,7 bodu z marcových 103,9 bodu. Marcová hodnota indexu bola najvyššia od júla 2011 a jej pokles v apríli je prvý po piatich mesiacoch vytrvalého rastu. Analytici pritom očakávali, že hodnota indexu zostane v apríli na marcovej úrovni.
      Prieskum zároveň ukázal, že v 19 krajinách, ktoré platia eurom, sa podnikateľom v priemysle tento mesiac nálada zhoršila. Svedčí o tom pokles príslušného indexu na -3,2 bodu z -2,9 bodu v marci. Očakávajú totiž zhoršenie situácie vo výrobe.
      Ale naopak, dôvera podnikateľov v sektore služieb sa vďaka rastúcemu dopytu v apríli zvýšila na 6,7 bodu z marcových 6,1 bodu.
      A do tretice, dôvera spotrebiteľov v ekonomiku regiónu, ktorý platí eurom, v apríli klesla na -4,6 bodu z -3,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
      Okrem toho komisia dnes zverejnila výsledky ďalšieho prieskumu, ktorý mapuje "klímu" v podnikateľskej sfére v eurozóne. Ten ukázal, že index podnikateľskej morálky v regióne tento mesiac vzrástol na 0,32 bodu z 0,23 bodu v marci a dosiahol najvyššiu hodnotu od mája 2014.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.