Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dokončenie bankovej únie je kľúčové pre výkon eurozóny

Kategória: Spravodajstvo

Dokončenie bankovej únie je kľúčové pre výkon eurozóny.

Atény 3. februára (TASR) -  Vyhlásil to v pondelok viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos na konferencii v Aténach.
      Guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras na tej istej konferencii upozornil, že menový blok potrebuje bankovú úniu, aby sa v budúcnosti chránil pred prípadnou ďalšou krízou.
      Na potrebe dokončiť a prehĺbiť bankovú úniu sa zhodujú všetci členovia euroregiónu. Ale predchádzajúce snahy pohnúť s ňou narážali na odmietavý postoj Nemecka k spoločnému systému ochrany bankových vkladov. Berlín mal totiž obavy, že by jeho daňoví poplatníci museli prispievať na záchranu bánk v iných krajinách regiónu.
      Vlani v novembri však nemecký minister financií Olaf Scholz ponúkol nádej na prielom. Naznačil, že Berlín by mohol skončiť s odmietaním tohto systému, keďže si uvedomuje, že globálna úloha Európy bude oslabená, ak nedokončí integráciu finančného sektora eurozóny.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.