Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dočasne znížená DPH na benzín a naftu sa nezavedie, ako navrhovala SaS

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Znížená daň z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 8 % na benzín a naftu sa dočasne na jeden rok nezavedie. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili návrh zákona o DPH, ktorý na rokovanie predložila SaS.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Sadzba dane vo výške 8 % zo základu dane sa podľa návrhu zákona mala uplatňovať od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023. Zníženie DPH malo byť dočasným protiinflačným opatrením s cieľom pomôcť širokým vrstvám obyvateľstva.
      Predložený návrh zákona mal mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy na úrovni približne 150 miliónov eur pri súčasných cenách palív, pričom presná suma je závislá od vývoja cien pohonných látok počas budúceho roka. Tento negatívny vplyv mal byť kompenzovaný daňovými príjmami z vládneho návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.