Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dobrovoľné poistenie zaniklo pre neplatenie 1,8 tis. osobám

Kategória: Spravodajstvo

Priniesla to novela zákona o sociálnom poistení účinná od 1. januára 2014, podľa ktorej dobrovoľné sociálne poistenie zanikne v prípade nezaplatenia poistného na dobrovoľné sociálne poistenie za dva po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.

BRATISLAVA 23. mája (SITA) - Sociálna poisťovňa zaznamenala od začiatku tohto roka 1 842 prípadov ukončenia dobrovoľného sociálneho poistenia. Ako ďalej informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, v apríli bolo k 31. decembru minulého roka ukončených 1 506 poistení a v máji k 31. januáru tohto roka ďalších 336 poistení.

Priniesla to novela zákona o sociálnom poistení účinná od 1. januára 2014, podľa ktorej dobrovoľné sociálne poistenie zanikne v prípade nezaplatenia poistného na dobrovoľné sociálne poistenie za dva po sebe nasledujúce kalendárne mesiace. Cieľom novely je podľa Višvádera predchádzať vzniku a narastaniu nedoplatkov u dobrovoľne poistených osôb.

Podľa hovorcu Sociálnej poisťovne ide v týchto prípadoch o zánik poistenia zo zákona, a preto dobrovoľne poistená osoba nepodáva odhlášku. Zároveň naďalej platí, že ak už fyzická osoba nemá záujem platiť poistné na dobrovoľné poistenie, môže sa kedykoľvek z neho v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlásiť. Dobrovoľné poistenie zaniká dňom odhlásenia sa z dobrovoľného poistenia najskôr odo dňa podania odhlášky.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.