Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dobrovoľné poistenie po vzniku povinného poistenia nezaniká

Kategória: Spravodajstvo

Dobrovoľné poistenie totiž zaniká podaním odhlášky z dobrovoľného poistenia v Sociálnej poisťovni.

BRATISLAVA 6. augusta (SITA) - Dobrovoľné poistenie po vzniku povinného poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby automaticky nezaniká. Upozorňuje na to hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Týka sa to najmä SZČO, ako aj umelcov s aktívnymi príjmami, ktorí sa od júla tohto roka stali povinne poistenými osobami a zároveň im trvá dobrovoľné poistenie. "Dobrovoľné poistenie nezaniká vznikom povinného poistenia, ale až podaním odhlášky z dobrovoľného poistenia v Sociálnej poisťovni, a to najskôr odo dňa podania odhlášky," uviedol.

Častou chybou SZČO je podľa hovorcu poisťovne to, ak sú dobrovoľne poistené, vznikne im povinné poistenie a prestanú platiť dobrovoľné poistenie, pričom sa z neho neodhlásia. "Ak tak SZČO neurobia a chcú zostať dobrovoľne poistení, naďalej uhrádzajú platby za dobrovoľné poistenie a k 8. augustu 2013 začnú platiť aj poistné z povinného poistenia SZČO," dodal Višváder.

Rezort práce a sociálnych vecí navrhuje, aby sa od budúceho roka nezaplatenie poistného na dobrovoľné poistenie dva mesiace po sebe považovalo za prejav vôle ukončiť dobrovoľné poistenie. Toto opatrenie je súčasťou navrhovanej novely zákona o sociálnom poistení, o ktorej by mala budúci týždeň v pondelok rokovať tripartita. "Navrhovaná úprava predchádza vzniku prípadov, kedy je potrebné vymáhať poistné od poistencov, ktorí už nemajú vôľu byť dobrovoľne poistení, prestali si plniť povinnosť platiť poistné, ale nesplnili si svoju odhlasovaciu povinnosť," tvrdí ministerstvo. Ide napríklad o prípady, v ktorých vznikne dobrovoľne poistenej osobe povinné sociálne poistenie ako zamestnancovi alebo ako SZČO a v dobrej viere, že vznik povinného poistenia ovplyvní dobrovoľné poistenie v zmysle jeho zániku, nepodá odhlášku z dobrovoľného poistenia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.