Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dobrovoľne poistená osoba si musí platiť poistenie aj keď je nezamestnaná

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa upozorňuje dobrovoľne poistené osoby, že vznikom nároku na dávku v nezamestnanosti podľa zákonom stanovených podmienok im nezaniká povinnosť platiť si dobrovoľné poistenie.

Bratislava 16. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje dobrovoľne poistené osoby, že vznikom nároku na dávku v nezamestnanosti podľa zákonom stanovených podmienok im nezaniká povinnosť platiť si dobrovoľné poistenie.
      To znamená, že dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti si aj počas obdobia poberania dávky v nezamestnanosti musí platiť poistné na dobrovoľné poistenie v takej výške, ako si určila.
      Obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa započítava na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti len vtedy, ak za toto obdobie poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti najneskôr v posledný deň splatnosti poistného na poistenie v nezamestnanosti.
      V prípade dlhu na poistnom v nezamestnanosti je rozhodujúce, aby tento dlh bol nižší ako päť eur. Ak je vyšší, poistenec stráca nárok na dávku v nezamestnanosti.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.