Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dlžníkmi SP zostalo 5745 zamestnávateľov, nepredložili povinné mesačné výkazy

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa (SP) vo februári odoslala 9265 SMS a e-mailov, v ktorých upozornila 6772 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov.

Bratislava 18. februára (TASR) -  Išlo o výkazy za december 2019.
      Na základe upozornenia 1027 zamestnávateľov zaslalo do Sociálnej poisťovne mesačný výkaz poistného dodatočne, čiže viac ako 15 % upozornených. Ani po upozornení si svoju povinnosť nesplnilo 5745 zamestnávateľov a títo zostali dlžníkmi poisťovne.
      "Od 1. decembra 2019 je v platnosti novela zákona, podľa ktorej Sociálna poisťovňa hľadí na všetkých zamestnávateľov, ktorí nepredložili mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ako keby mali nedoplatok poistného. Ak teda orgán verejnej moci, napríklad prokuratúra, polícia, ale aj samospráva požiada o informáciu o nedoplatkoch, Sociálna poisťovňa o takomto zamestnávateľovi informuje, že má nedoplatok z dôvodu nesplnenia vykazovacej povinnosti. Takýto zamestnávateľ je ako neplatič vylúčený napríklad z účasti na verejnom obstarávaní, možností dotácií či stimulov a podobne," informuje poisťovňa.
      Zamestnávatelia využívajúci ústretovú a bezplatnú službu Sociálnej poisťovne, ktorá upozorňuje na nesplnené zákonné povinnosti, môžu svoju chybu v relatívne krátkom čase napraviť a vyhnúť sa problémom v budúcnosti. Stačí, ak si v poisťovni nahlásia aktuálne kontakty – e-mail alebo číslo mobilného telefónu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.