Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Desať z 11 krajín eurozóny prijalo kompromisnú dohodu o FTT

Kategória: Spravodajstvo

Jedenásť krajín eurozóny dosiahlo dnes v Bruseli "principiálnu dohodu" o zavedení spoločnej dane na finančné transakcie (FTT).

Brusel 8. decembra (TASR) - Jedenásť krajín eurozóny dosiahlo dnes v Bruseli "principiálnu dohodu" o zavedení spoločnej dane na finančné transakcie (FTT). Dvojdňové rokovania ministrov financií nevyústili do finálnej podoby dohody, ktorá podľa pôvodných plánov mala začať platiť už v roku 2016.
      Na kompromisnej dohode o zavedení FTT sa dohodli ministri financií Belgicka, Francúzska, Grécka, Nemecka, Portugalska, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Španielska a Talianska. Estónsko, jedenásta krajina, ktorá sa zúčastňovala na rokovaní o FTT trvajúcich od roku 2013, sa na poslednú chvíľu rozhodlo odstúpiť od posilnenej spolupráce v podobe dane z finančných prevodov, ktorú média označujú aj ako Tobinova daň, na pamiatku amerického profesora makroekonómie a nositeľa Nobelovej ceny za analýzu finančných trhov. Estónsko však bude mať možnosť pristúpiť k dohode v jej neskorších fázach realizácie.
      "Máme základnú dohodu o podmienkach a zásadách, v rámci ktorých môže byť daň zavedená," opísal túto dohodu rakúsky minister financií Hans Joerg Schelling, ktorý predsedal rozhovorom v Bruseli. Podľa jeho slov ide o "zásadný" krok vpred v tejto agende.
      Základné princípy, na ktorých sa dohodlo 10 krajín eurozóny a ktoré podporili v spoločnom vyhlásení, vysvetľujú, aké akcie a deriváty by mali byť predmetom dohody a spresňuje, že bude minimalizovaný "negatívny dopad na reálnu ekonomiku a dôchodkové systémy". To je dôležité najmä pre Belgicko, okrem toho odborníci ešte musia doladiť aj ďalšie záležitosti, napríklad dosah FTT na štátny dlh.
      Holandský minister financií a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na druhej strane vyjadril skepsu v súvislosti so zavedením FTT, keď poukázal na možný negatívny vplyv dane na dôchodkové fondy, ktoré sú základným pilierom dôchodkového systému v Holandsku. To je podľa neho jedna z kľúčových otázok, ktorá aj napriek obavám Belgicka, nebola v rámci kompromisnej dohody špecifikovaná.
      "Ide o dôležitý krok, ale nie je to koniec dejín," okomentoval eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici dohodu desiatich krajín eurozóny. Pripomenul, že tento dokument ešte musí dostať príslušnú právnu podobu, čo by sa malo stať najneskôr do začiatku leta 2016.
      Spojené kráľovstvo medzitým naznačilo, že sa chystá napadnúť Tobinovu daň na Súdnom dvore Európskej únie. Londýn argumentuje, že takáto daň bude mať nepriaznivý vplyv na finančnú činnosť mesta. Britský minister financií George Osborne upozornil, že ak sa zistí, že zavedenie novej dane bude mať vplyv na ostatné členské štáty EÚ, ktoré nie sú súčasťou tejto posilnenej spolupráce, Spojené kráľovstvo určite napadne FTT na Súdnom dvore Európskej únie.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.