Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Desať štátov eurozóny bude znova rokovať o dani z finančných transakcií

Kategória: Spravodajstvo

Desať z 19 členov eurozóny, vrátane Slovenska, ktoré pracujú na zavedení spornej dane z finančných transakcií, sa vo štvrtok 16. júna zíde na rokovaniach v Luxembursku.

Viedeň 15. júna (TASR) - Desať z 19 členov eurozóny, vrátane Slovenska, ktoré pracujú na zavedení spornej dane z finančných transakcií, sa vo štvrtok 16. júna zíde na rokovaniach v Luxembursku. Ministri financií Európskej únie (EÚ) majú totiž na piatok 17. júna naplánovanú spoločnú schôdzu a jedným z bodov je aj pokrok pri rokovaniach o tejto dani. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie rakúskeho ministra financií Hansa Jörga Schellinga.
      Schelling už minulý týždeň upozornil, že od projektu môžu odstúpiť ďalšie štáty, čo by znamenalo jeho koniec.
      Stúpenci dane argumentujú, že finančný sektor, ktorý mnohí považujú za zdroj nedávnej globálnej krízy, sa bude po zavedení dane správať zodpovednejšie. Kritici zase oponujú, že to zvýši jeho náklady, čo môže viest k presmerovaniu investícií z Európy do iných regiónov sveta.
      Vo štvrtok si za rokovací stôl sadnú Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Grécko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Skupina si dala záväzok, že sa do konca júna pokúsi vyriešiť všetky sporné body. Podľa nemenovaných zdrojov kameňom úrazu zostávajú finančné deriváty a geografické uplatnenie dane.
      Pôvodný návrh na zavedenie tejto dane v celej EÚ narazil na tvrdý odpor. Skupina 10 štátov, ktoré plán ďalej podporujú, sa snaží o kompromis, na ktorom sa však musí zhodnúť minimálne deväť štátov.
      Rokovania o spoločnej európskej dani z transakcií tak napredujú len pomaly. Vlani v decembri od projektu odstúpilo Estónsko. A minulý mesiac belgický minister financií Johan Van Overtveldt naznačil, že aj jeho krajina môže skupinu opustiť. Taliansko údajne váha a Slovinsko má obavy o životaschopnosť plánu.
      So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014, neskôr bol tento termín posunutý na začiatok roka 2016 a najnovšie sa hovorí o zavedení dane do roku 2017.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.