Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Deň daňovej slobody na Slovensku tento rok pripadne na 28. mája

Kategória: Spravodajstvo

Daňovníci na Slovensku budú tento rok pracovať na odvod daní pre štát o tri dni dlhšie ako v uplynulom roku.

Bratislava 10. marca (TASR) – Daňovníci na Slovensku budú tento rok pracovať na odvod daní pre štát o tri dni dlhšie ako v uplynulom roku. Takzvaný deň daňovej slobody pripadne podľa poradenskej spoločnosti Deloitte na 28. mája.
      Približne rovnaký čas budú pracovať na odvod daní pre štát aj daňovníci vo Veľkej Británii a na Cypre. Najmenej dní práce pre štát pripadne tento rok na občanov Litvy a Bulharska. Naopak, najviac dní pripadne na daňovníkov v Dánsku a Luxembursku.
      „Jednou z dôležitých výhod slovenskej ekonomiky je nižšia daňová záťaž ako vo väčšine ostatných krajín Európskej únie. Na zaplatenie daní sa musí na Slovensku pracovať v priemere 148 dní, kým priemer únie je 176 dní, čo zhodou okolností platí aj pre Českú republiku. Deň daňovej slobody v Slovenskej republike teda pripadá na 28. máj, čo je takmer o mesiac skôr ako v Českej republike,“ uviedol hlavný ekonóm Deloitte v ČR David Marek.
      Deň daňovej slobody predstavuje jednoduchú, laicky zrozumiteľnú reprezentáciu daňovej záťaže v ekonomike. Metóda, ktorá sa používa na výpočet dňa daňovej slobody, rozdeľuje rok na dve časti v pomere zodpovedajúcom podielu celkových daňových príjmov a čistého národného dôchodku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.