Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Decembrová inflácia vzrástla na 5,8 %, potiahli ju aj ceny novín

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Mesačná inflácia za december 2021 vzrástla na 5,8 %, najviac ju ťahali rastúce ceny potravín, stavebných materiálov a najnovšie aj zdražujúce sa noviny. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ide o najvyššiu mesačnú mieru inflácie od decembra 2004.

Bratislava 14. januára (TASR) - Ceny oproti decembru 2020 boli vyššie vo všetkých 12 sledovaných odboroch.
      Infláciu najviac potiahli drahšie potraviny s medziročným rastom o 6,3 %, čo bolo maximum v roku 2021. Celoročne najvyššie hodnoty rastu na mesačnej báze dosiahli ceny chleba a obilnín o 8,3 %, mlieka a syrov o 6,5 %, ako aj olejov a tukov o 18,5 % a mäsa o 3,3 %. Nealkoholické nápoje rástli miernejším tempom ako v novembri.
      Vplyv na ceny mala tiež doprava, a to ceny palív, ktoré v decembri vzrástli o 25,2 %. Vyššie boli aj ceny dopravných služieb, ako aj za nákup motorových vozidiel či bicyklov.
      Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností, dosiahol 4,2 %. "Vývoj bol podporený jednak pretrvávajúcim rastom cien stavebných materiálov v imputovanom nájomnom (medziročný nárast o 12,5 %), ako aj služieb na údržbu a opravu obydlia (o 12,3 %). Zvýšili sa aj ceny pevných palív, medziročne boli vyššie o sedem percent," spomenuli štatistici. Na výraznejšie zdražovanie v tejto zložke naďalej pôsobia tlmiaco medziročne nižšie ceny energií (elektriny a plynu), ktoré trvali od začiatku roka.
      Vplyv na medziročný rast decembrovej inflácie mali aj vyššie ceny v odbore reštaurácie a hotely, najmä od septembra výrazne vyššie ceny v závodných jedálňach, a prispel k tomu aj rast cien za stravovacie služby v reštauráciách a kaviarňach, za ich služby sa platilo o 6,6 % viac ako pred rokom.  
      V menšej miere k úrovni inflácie prispeli aj vyššie ceny za noviny a periodiká, ktoré v decembri dosiahli medziročne vyššie hodnoty o 14,2 %, ako aj ceny za nábytok, bytové zariadenia a koberce.
      Index spotrebiteľských cien sa v decembri 2021 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 5,9 %, za domácnosti dôchodcov o 5,8 %, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 5,6 %.
      V poslednom mesiaci vlaňajška oproti novembru 2021 vzrástli ceny o 0,2 %. Tempo rastu tretí mesiac po sebe spomalilo, pričom to bola najnižšia hodnota rastu medzi mesiacmi za sebou počas roku 2021 (rovnaký rast bol aj v apríli 2021).
      Medzimesačný vývoj ovplyvnili hlavne vyššie ceny potravín o jedno percento. Spomedzi potravín cenami najvýraznejšie hýbali už avizované rastúce ceny pekárenských výrobkov, za chlieb a obilniny, ktoré v decembri zdraželi o tri percentá. Vyššie ceny sa prejavili aj pri zelenine o 2,6 %, mlieku, syroch a vajciach o 0,9 % či mäse o 0,5 %. Lacnejší bol iba cukor, džem, med a cukrovinky.
      Medzimesačný rast cien stále podporili rastúce ceny v odbore bývanie a energie, najmä imputované nájomné, ktoré zohľadňuje náklady na vlastné bývanie. Oproti novembru zdraželo o 0,3 %, ale dynamika jeho rastu sa spomalila a bola nižšia ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Vyššie ceny zaznamenali aj noviny a periodiká o 3,6 % v odbore rekreácia a kultúra.
      Po mesiacoch rastu v decembri medzimesačne poklesli ceny palív a mazadiel o 1,8 %. Predošlých jedenásť mesiacov táto položka ťahala ceny nahor. "Medzimesačné zníženie sme zaznamenali aj pri cenách za alkoholické nápoje a tiež za odevy a obuv," dodali štatistici.
      Index spotrebiteľských cien sa v decembri oproti novembru zvýšil v domácnostiach zamestnancov, v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,2 %, v domácnostiach dôchodcov o 0,3 %.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.