Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dávku v nezamestnanosti možno poberať aj pri zárobku do 148,57 eura

Kategória: Spravodajstvo

Poberanie dávky v nezamestnanosti je naviazané na evidenciu uchádzača o zamestnanie na príslušnom úrade práce.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Poberanie dávky v nezamestnanosti je naviazané na evidenciu uchádzača o zamestnanie na príslušnom úrade práce.
      Uchádzač o zamestnanie môže vykonávať aj zárobkovú činnosť, ale výška jeho príjmu počas evidencie nesmie presiahnuť sumu 148,57 eura brutto. Čiže mzda alebo odmena za vykonávanie týchto činností nesmie presiahnuť 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Životné minimum pre rok 2014 predstavuje sumu 198,09 eura. V opačnom prípade bude uchádzač vyradený z evidencie uchádzačov, čo spôsobí zánik nároku na dávku v nezamestnanosti.
      Uchádzač o zamestnanie je do ôsmich kalendárnych dní povinný preukázať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny rozhodné skutočnosti pre vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie a plniť si voči nemu oznamovaciu povinnosť. Viac informácií v tejto veci uchádzačom o zamestnanie môže poskytnúť príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
      Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti v auguste 2014 bol 35.010. Najvyšší počet poberateľov tejto dávky v aktuálnom roku Sociálna poisťovňa zaznamenala vo februári, kedy ich bolo 38.765.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.