Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňovú povinnosť si stále nesplnilo takmer 15 % Považskobystričanov

Kategória: Spravodajstvo

Takmer 15 % daňových poplatníkov v Považskej Bystrici si stále nesplnilo daňovú povinnosť voči mestu.

Považská Bystrica 8. novembra (TASR) – Takmer 15 % daňových poplatníkov v Považskej Bystrici si stále nesplnilo daňovú povinnosť voči mestu. Mesto tento rok vyrubilo miestne dane a poplatky v celkovej výške štyri milióny eur, k dnešnému dňu sa vybralo 3,51 milióna eur, čo je 85,41 % z celkového predpisu daní na tento rok.
      Ako informoval prednosta mestského úradu Anton Martaus, občania mesta dostali koncom mája a začiatkom júna rozhodnutia o platení miestnych daní. Pri dani vyššej ako 35 eur si mohli platby rozdeliť na dvakrát. Prvá splátka bola do konca júna a druhá do konca septembra. Platenie miestnych daní sa netýka len fyzických, ale aj právnických osôb. 
      „Právnické osoby, ktorým sme rozhodnutia doručili poštou, mali prvý termín splátky do 30. apríla. U fyzických osôb bol termín prvej splátky do 30. júna. Druhý do 30. septembra a bol jednotný pre občanov i právnické osoby. Obe splátky mohli byť zaplatené naraz v prvom termíne,“ uviedol Martaus. 
      Okrem úhrad miestnych daní z predpisu roku 2016 mesto podľa neho získava finančné prostriedky aj vymáhaním daňových nedoplatkov z minulých rokov. „Z daňových nedoplatkov z minulých rokov sa mestu tento rok podarilo vymôcť 269.000 eur. Platenie daní je zákonná povinnosť a miestne dane putujú priamo do rozpočtu nášho mesta. Peniaze mesto využíva na zimnú či letnú údržbu, šport, likvidáciu komunálneho odpadu, verejné osvetlenie, kultúru, financovanie originálnych kompetencií školstva, sociálnu starostlivosť a iné,“ doplnil prednosta. 
      Ako dodal, mesto zasiela výzvy – upomienky, zverejňuje mená neplatičov na webovej stránke mesta a v krajnom prípade vymáha daňové nedoplatky prostredníctvom exekútorov. Pri vymáhaní daňových nedoplatkov prostredníctvom exekútora sa pritom platenie zbytočne predraží o náklady na odmenu exekútora.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.